poniedziałek, 14 października 2013

Beauty Secrets: Róż do policzków - aplikacja i modelowanie twarzy

Brak komentarzy:
 

Ten delikatny akcent na policzkach potrafi zmienić wygląd twarzy z najbardziej zmęczonej w pełną blasku. Dzięki temu kosmetykowi łatwo skorygujesz kształt swojej twarzy. Róż nada Twojej twarzy dziewczęcy wygląd. Twoja uroda na pewno na tym zyska. Ale czy wiesz jaki róż pasuje do twojej karnacji i rodzaju cery?


Dobór odcienia
Oczywiście pierwszym podstawowym krokiem jest dobranie odpowiednie koloru różu. Ważne jest, żeby współgrał z karnacją i kolorem włosów. Do jasnej skóry idealnie nadają się wszystkie chłodne odcienie a śniada, trochę bardziej oliwkowa cera fantastycznie prezentuje się w brzoskwiniowych, koralowych lub też delikatnie brązowych odcieniach. Dla ciemnej cery pasują zdecydowane ciemne brązy. Natomiast te z nas, które są właścicielkami pięknych, rudych włosów powinny kupić róż w odcieniu pomarańczowym lub też morelowym. 


Kształt twarzy a technika nakładania
Gdzie najlepiej nałożyć róż i jakim sposobem, żeby nie uzyskać przerysowanego efektu?
Najlepsza i najbardziej popularny sposób to tzn. "metoda na uśmiech". Stojąc przed lustrem uśmiechnij się szeroko i sprawdź, w którym miejscu policzki najbardziej się uwypuklają. Wypukłe miejsca to właśnie te, na które będziesz nanosiła kosmetyk: W jaki sposób nanosimy róż zależnie od owalu naszej twarzy?


Twarz okrągła
Róż nakładamy od połowy ucha w kierunku ust. Wciągnij policzki i maluj w miejscu ich zapadnięcia. Zastosuj róż w postaci pudrowej lub w sztyfcie.

Twarz kwadratowa
Róż nakładamy skośnie od skroni do skrzydełek nosa. Najlepszy dla twarzy kwadratowej będzie brązowy, sypki róż.

Twarz w kształcie serca
Róż nakładamy tuż pod kośćmi policzkowymi. Używamy różu w sztyfcie o dość ciemnym odcieniu.

Twarz prostokątna
Róż nakładamy poziomo na linii kości policzkowych.

Twarz owalna
Nie wymaga korygowania. Dla odświeżenia twarzy nakładamy niewielką ilość różu na sam środek policzków. 

Róż w kremie, płynie i sztyfcie
Tego typu róże dają półmatowe, satynowe wykończenie makijażu. A ich nasycenie nie jest trudne do stopniowania. Niestety są mało trwałe i znikają szybciej z policzków niż pudrowy. 
Róż w kremie jest idealnym rozwiązaniem dla tych z nas, które mają suchą cerę. Niestety na dość sporą zawartość w sobie tłuszczu. Dlatego tego typu róż może podkreślać pory lub inne niedoskonałość. Z tego powodu te z nas, które posiadają tłustą lub mieszą karnację, powinny z niego zrezygnować. Jak nakładać tego typu róż? Najlepiej nakładać go opuszkami palców, delikatnymi kolistymi ruchami na krem lub podkład.


Róż pudrowy
W przypadku róży prasowanych, na dzień najlepiej wybierać matowy kosmetyk. Natomiast na wieczór godne polecenia są wszystkie te róże, które posiadają w sobie złociste drobinki lub mają perłową poświatę. Przy różu pudrowym bardzo korzystne jest to, że nadaje się do każdego rodzaju cery. Jak go nakładać? Najlepiej na twarz pokrytą wcześniej pudrem, rozprowadzając go delikatnym ruchem pędzla w kierunku skroni. Bardzo ważne jest również to, żeby dopasować odcień różu od koloru pomadki, czy błyszczyku, gdyż źle dopasowany kolorystycznie róż może zepsuć cały makijaż.

Pędzel w dłoń, czyli zasady aplikacji różu


Aplikacja różu wymaga zastosowania odpowiedniego pędzla. Powinien być on wykonany z miękkiego włosia, z końcówką ściętą skośnie (do modelowania kształtu twarzy) lub okrągły (do podkreślania rumieńców).
Przed nałożeniem różu twarz należy zmatowić pudrem. Róż trzeba nabierać na pędzel w niewielkich ilościach (łatwiej wzmocnić  intensywność niż zniwelować efekt zbyt dużej porcji koloru na policzkach). 


Makijażowe sztuczki
- Jeśli chcesz sprawić, by zbyt pełne policzki wyglądały na szczuplejsze róż powinnaś nakładać poniżej kości policzkowej
- Nadmiernie spiczasty podbródek możesz wizualnie skrócić aplikując odrobinę różu na czubek brody.
- Twarz będzie sprawiała wrażenie bardziej świeżej i wypoczętej, jeśli nałożysz odrobinę różu na skronie
- W przypadku zastosowania zbyt dużej ilości kosmetyku, wystarczy omieść twarz czystym pędzlem i delikatnie przypudrować



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff